Laptop en koffie
Lisette de Jong
04/28/2019
3 min
0

Makkelijk inzicht krijgen in je financiën

04/28/2019
3 min
0

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 huishoudens moeite heeft met rondkomen. Vaak komt dit door het ontbreken van inzicht in de persoonlijke financiën. Dat komt bijvoorbeeld omdat iemand geen affiniteit heeft met geldzaken, de noodzaak er niet van inziet om hier inzicht in te hebben of gewoon niet bezig wil zijn met geld. Ik heb altijd wel affiniteit met financiën gehad, daarom heb ik ook voor de studie Accountancy gekozen, maar ik had mijn financiën vroeger niet zo goed op orde als nu. Zo heb ik tijdens mijn studie wel eens een lading Chanel make-up gekocht, terwijl ik leefde van mijn gemaximaliseerde DUO studielening…

Geen inzicht

Als je geen inzicht hebt in je financiën, heeft dat een aantal vervelende gevolgen:

  • Je loopt een groot risico om in de financiële problemen te komen. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je niet meer in staat bent je rekeningen te betalen. Het is dan niet makkelijk om hier weer uit te komen, dus zoals wel vaker wordt gezegd: voorkomen is beter dan genezen.
  • Je weet niet waar je op kan besparen waardoor je de kans misloopt in een betere financiële situatie terecht te komen. Veel mensen denken dat ze hun financiën alleen kunnen verbeteren door een hoger salaris, terwijl wat telt het bedrag is dat je onder de streep overhoudt. Het aanpassen van je uitgaven is een stuk makkelijker dan je salaris verhogen.
  • Je leeft van salaris naar salaris. Dat ook veel mensen met een hoog inkomen zo leven zal je misschien verbazen. Dit komt echter veel voor en dat komt omdat mensen met een hoog inkomen vaak ook een hoog uitgavenpatroon hebben. Als je van salaris naar salaris leeft ben je niet in staat staat om een zorgeloos (financieel) leven te leiden en vermogen op te bouwen.

Wel inzicht

Het omslagpunt om echt goed inzicht in mijn financiën te krijgen, kwam toen mijn vriend en ik samen op wereldreis wilden. Hiervoor moesten wij een groot bedrag sparen en de eerste stap was goed inzicht in onze financiën krijgen. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze een kasboek zouden moeten bijhouden of dat ze andere ingewikkelde methodes moeten volgen om dat inzicht te krijgen. Daar ben ik het niet mee eens, want inzicht in je financiën moet vooral makkelijk zijn. Daarom hebben wij het stappenplan opgesteld dat we hebben gevolgd en waarmee wij snel en goed inzicht hebben gekregen. Inzicht in onze financiën is nog nooit zo makkelijk geweest. Het kost heel weinig tijd, we hebben altijd inzicht en hebben hierdoor veel geld kunnen besparen. Dat geld gebruiken wij nu om vermogen op te bouwen en financieel onafhankelijk te worden. En misschien dat we in de toekomst nog wel een keer op wereldreis gaan!

Stappenplan

Het stappenpan dat wij hebben gevolgd om inzicht te krijgen, is als volgt:

  • Wat: Bewaren van documenten

Hoe: Er zijn nog steeds belangrijke documenten die per post verstuurd worden. Bewaar deze stukken in een fysieke map met tabbladen (of digitaal als je dat prettiger vindt). Bewaar belangrijke documenten die je per mail ontvangt in die mailbox. Zo zijn ze altijd terug te vinden en overal bereikbaar. Inlogcodes voor websites waar ook belangrijk documenten opstaan, zoals mijnoverheid.nl en de website van je hypotheekverstrekker als je een hypotheek hebt, kunnen het beste bewaard worden in een wachtwoordbeheerder (zoals 1Password).

  • Wat: Inzicht in inkomsten en uitgaven

Hoe: Gebruik een Excel-document om inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Vul dat document in aan de hand van je bank app waarin alle transacties zijn te zien. Maak daarbij onderscheid in vaste lasten, boodschappen, brandstof en incidentele uitgaven. Onder incidenteel vallen de niet-noodzakelijke uitgaven, zoals kleding en de bioscoop. 

  • Wat: Inzicht in wat je uitgeeft per soort uitgave

Hoe: Maak voor verschillende soorten uitgaven aparte bankrekeningen aan.

  • Wat: Rekeningen betalen

Hoe: Deze is simpel: Betaal een ontvangen rekening meteen! Door meteen te betalen kan je vervelende kosten en andere problemen voorkomen.

  • Wat: Afwijkingen in de gaten houden

Hoe: Check elke dag even kort je bankrekening in je bank app op bijzonderheden.

  • Wat: Jezelf belonen

Hoe: Prik maandelijks een moment waarop je naar je financiën kijkt en in de gaten houdt of je nog dingen moet aanpassen of regelen. Beloon jezelf daarna door bijvoorbeeld naar de bioscoop of uit eten te gaan.

Het laatste punt is heel belangrijk. Door jezelf te belonen houd je een positief gevoel over aan het bezig zijn met financiën. Daarnaast zal je ook merken dat je een positief gevoel krijgt zodra je financieel inzicht verbetert. 

Het belangrijkste is dat je iets kiest wat voor jou werkt, dus als je een andere manier wil gebruiken om je documenten op te slaan, of bijvoorbeeld een app wil gebruiken om je inkomsten en uitgaven in beeld te brengen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Zolang je het "Wat" maar doet, kan je de "Hoe" zelf invullen. 

Reacties