Wall Street Bull
Lisette de Jong
11/20/2023
3 min
0

Aandelen traden - Ervaringsverhaal

11/20/2023
3 min
0

Je hebt vast weleens iets gehoord over het "traden" van aandelen. Geld verdienen door een aandeel te kopen op een lage koers, en dit aandeel vervolgens met winst te verkopen als de koers hoger staat.

In deze mail vertelt mijn VA Aycan je over haar ervaring met traden, en waarom het bijna onmogelijk is om hier geld mee te verdienen.

Waarom ik stopte met traden

Veel beginnende investeerders hebben deze fout wel eens gemaakt. Ook ik stapte in deze valkuilen waardoor ik stopte met het kopen van individuele aandelen.

Succes verhalen op social media

Als je interesse hebt in financiën krijg je waarschijnlijk, net als ik, een hoop berichten te zien op social media van mensen die rijk zijn geworden door te traden. Ze vertellen over hun grote successen. Laten weten dat ze nooit meer voor een baas hoeven te werken en laten foto's en video's zien van hoe ze nu aan het genieten zijn in een warm land.

Hun succesformule is simpel: ze kopen wanneer de koers laag staat en verkopen wanneer deze weer hoog staat. Vaak zijn dit ook doodgewone mensen waar nooit iemand iets over heeft gehoord. Ik zag deze verhalen en dacht: dit kan ik ook wel.

Vol enthousiasme opende ik een account bij een platform waar je aandelen kan kopen. Ik deed wat onderzoek naar bedrijven die ik interessant vond en kocht (dacht ik) laag in.

Ik hield de koers goed in de gaten, meerdere keren per dag logde ik in om te kijken hoe mijn investeringen het deden.

Emoties

Al snel merkte ik dat zo'n koers erg volatiel kan zijn. Waar ik niet op voorbereid was, waren mijn emoties.

Op het moment dat een aandeel hoger stond wilde ik het nog niet verkopen, want stel je nou voor dat het nog meer stijgt. Hebzucht. Op het moment dat het aandeel ineens erg zakte voelde ik juist angst. De angst dat de koers zo erg zou zakken dat ik een groot deel van mijn inleg zou verliezen.

De eindstand was dat ik het aandeel niet verkocht als het was gestegen, maar het juist verkocht als het gezakt was. Hierdoor maakte ik ongewild verlies.

Gesprekken met een trader

Ik vroeg mij af waarom het maar niet lukte. Ik werd lid van een groep met andere traders en voerde vele gesprekken om erachter te komen wat hun strategie is. Als ik hetzelfde zou doen als andere traders zou ik vast wel succesvol worden.

De uitspraak van één van deze traders was voor mij een eye opener. Hij zei het volgende:

De meeste traders delen alleen hun successen. Sterker nog, 99% van alle traders falen. Door alleen successen te delen wordt een verkeerd beeld geschetst van wat traden nou eigenlijk is. Het voorspellen van de markt is bijna onmogelijk voor een beginner. Zelfs als je gebruikt maakt van allerlei tools bestaat de kans dat de koers alsnog niet doet wat jij verwacht.

Teleurgesteld gaf ik op en stopte ik met traden.

Belangrijke lessen die ik heb opgedaan

  • Traden vs Investeren

Er is een verschil tussen het zijn van een trader en het zijn van een investeerder.

Als trader probeer je door middel van koersveranderingen, op korte termijn, geld te verdienen. Zoals ik net al heb uitgelegd, is het bijna onmogelijk om op deze manier geld te verdienen.

Een investeerder koopt een bepaalde investering, zoals een aandeel, met als doel deze investering heel lang aan te houden. Vaak wel jaren.

  • Hoeveelheid van je inleg

Hoe groter je inleg, hoe groter de kans dat je de verkeerde keuzes maakt op basis van je emoties. En dat is nou juist hetgeen wat je bij investeren moet uitschakelen.

Leg dus alleen in wat je echt kan missen en zorg ervoor dat je altijd nog je buffer hebt voor onvoorziene kosten. Dit zal je helpen bij het maken van betere, rationele, beslissingen.

  • Losse aandelen vs investeren in indexfondsen

Ook is er een groot verschil tussen losse aandelen en het investeren in een index. Ik kocht losse aandelen omdat ik las dat deze meer groeipotentie hebben. Wat ik echter niet besefte is dat een grotere groeipotentie vaak gepaard gaat met grotere risico's. Op het moment dat het bedrijf waar ik een aandeel van heb gekocht failliet gaat kan ik mijn hele inleg verliezen.

Ik ontdekte later pas over het bestaan van indexfondsen. Dat zijn mandjes met vaak wel honderden, soms duizenden, aandelen van verschillende bedrijven. Als één van de bedrijven in zo'n mandje failliet gaat, merk je hier nauwelijks iets van in de koers. De schommelingen in de koers van een indexfonds zijn daarom ook relatief kleiner.

En nu?

Ondanks mijn kortstondige avontuur als trader, was mijn interesse in het vergroten van mijn vermogen sterk aanwezig. Ik ben mijzelf verder blijven ontwikkelen. Vele boeken, video's en online trainingen later besloot ik om het weer eens op te pakken met die aandelen. Maar dit keer heb ik ervoor gekozen om het pad van een investeerder te bewandelen.

Gratis training

Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen over de ervaringen van Aycan met traden en dat je hier lessen uit hebt kunnen leren. Als je meer wil weten over het investeren in indexfondsen, zorg dan dat je mijn gratis bootcamp niet mist!

Reacties