Biggetje
Lisette de Jong
04/21/2019
2 min
0

De beste manier om te sparen

04/21/2019
2 min
0

Geef je regelmatig je hele salaris uit, terwijl je liever wat zou willen overhouden om te sparen? In deze blog deel ik verschillende manieren waarop je dit kan bereiken. Zo kan je kijken welke jou het prettigst lijkt en het beste bij jou past.

Het allerbelangrijkste is dat je eerst zorgt voor een aparte spaarrekening. Je hebt dus een bankrekening nodig waar je het spaargeld op kan zetten. Als je dat geregeld hebt, is het natuurlijk de vraag op welke manier je het liefste wil gaan sparen. Ik heb verschillende opties voor je op een rijtje gezet. 

  • Spaar een percentage van je inkomen

Dit is veruit mijn favoriete methode en ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen de beste manier is om te sparen. Je brengt eerst je inkomsten en uitgaven in beeld. Je hebt dan het bedrag in beeld dat je overhoudt. Dit bedrag is een percentage van je inkomen. Verdeel dit vervolgens in een percentage dat je vrij mag besteden van jezelf en een percentage van je inkomen dat je gebruikt om te sparen. Het Nibud adviseert om elke maand in ieder geval 10% van je inkomen te sparen. Welk percentage je ook kiest, zorg ervoor dat je dit bedrag direct apart zet zodra je jouw salaris hebt ontvangen. Op die manier weet je veel beter hoeveel je nog te besteden hebt, terwijl je ook je spaardoel bereikt. Nog beter is het als je via je bank regelt dat het percentage elke maand automatisch naar je spaarrekening overgeboekt wordt. Je hoeft hier dan niet meer over na te denken.

  • Spaar een specifiek bedrag per maand

Deze methode is vooral handig als je een specifiek spaardoel hebt. Zorg dat je eerst je inkomsten en uitgaven in beeld hebt en hou ook rekening met een bedrag dat je elke maand nog vrij kan besteden. Zo weet je wat voor bedrag je mogelijk kan sparen. Breng vervolgens in beeld welk bedrag je nodig hebt voor jouw spaardoel. Door dat bedrag te delen door het bedrag dat je maandelijks kan sparen, weet je hoeveel maanden je nodig hebt om jouw spaardoel te bereiken.

  • Spaar elke keer dat je iets leuks doet

Bij deze methode maak je elke keer dat je iets leuks doet een bedrag over naar je spaarrekening. Je hebt dan een win-winsituatie, want je doet iets leuks en ondertussen spaar je ook nog. Iets leuks doen is bijvoorbeeld ook een koffie-to-go halen. Het gaat om alle uitgaven waar je van geniet. Bedenk voor jezelf welk bedrag je per keer wil sparen en maak dat bij elke uitgave over naar je spaarrekening.

Bij de eerste methode is het voordeel dat het sparen vanzelf gaat en dat je dit voor de lange termijn op een makkelijke manier kan volhouden. Bij de tweede methode weet je vooraf precies hoeveel je elke maand spaart. Zeker als je een specifiek spaardoel hebt, is dat handig. De derde manier is iets creatiever en maakt het sparen wat spannender, omdat je van tevoren niet weet met welk bedrag je die maand eindigt. Welke methode je ook kiest, je zal zien dat als je hier eenmaal mee begint het eigenlijk heel makkelijk gaat. Zelf gebruik ik de eerste methode. As je daar meer over wil weten, houd mijn blog dan in de gaten!

Reacties