Amerika: you either love it or hate it. Tenminste, dat is het beeld dat ik heb als ik mensen over dit land spreek. Of ze zijn enthousiast, of juist helemaal niet. Wij horen bij de eerste groep en zijn afgelopen herfst voor de vijfde keer in vijf jaar tijd die kant op geweest. Deze keer voor een roadtrip aan de Oostkust. We zijn eerst naar New York gegaan, hebben vervolgens de trein naar Washington genomen en hebben daar onze huurauto opgehaald om via verschillende mooie plekken naar Orlando te rijden.
Steevast krijgen wij de vraag: waar doen jullie dat toch van? Wij gaan inderdaad wat vaker op reis dan wat "normaal" is en we krijgen hier altijd veel vragen over. Daarom ga ik hier in deze blog wat meer over vertellen.
Nu genieten én vermogen opbouwen
Als je mij al wat langer volgt, dan weet je dat mijn vriend en ik het heel belangrijk vinden om nu te genieten van het leven. Maar tegelijkertijd bouwen wij ook vermogen op zodat we meer vrijheid hebben en eerder kunnen stoppen met werken. Na heel veel boeken over dit onderwerp te hebben gelezen, hebben we een methode ontdekt waardoor wij dit voor onszelf realiseren. Hierbij zetten wij specifieke percentages van ons inkomen in om te verbrassen, om van te genieten en om vermogen mee op te bouwen. Het percentage dat wij gebruiken om van te genieten gebruiken wij vooral voor de duurdere vakanties, zoals onze reis naar Amerika.
Je weet nu dus hoe wij een bedrag beschikbaar maken voor onze reizen, maar vervolgens heb je natuurlijk de uitgaven aan die reizen. Waarschijnlijk wil je net als ons tijdens je vakantie niet hoeven denken: kunnen we dit wel of niet betalen? Daarom deel ik de tips & tricks met je die wij gebruiken voor onze vakanties.
Onze beste tips
- We brengen eerst in beeld wat vliegtickets, hotels/appartementen en eventuele autohuur gaan kosten voor onze reis. Wij boeken meestal geen pakketreis, maar boeken de vliegreis en hotels apart. De reden daarvoor is simpel: dat is voor ons meestal goedkoper. Als we wel een pakketreis boeken, dan doen we dit meestal via weflycheap. Daar hebben ze altijd goede deals. Ik check wel altijd even de beoordelingen van een verblijf voordat we boeken.
- Daarnaast maken we veel gebruik van prijsvergelijkingswebsites en deals en kortingen. Zo kan je de beste deal vinden, wat veel geld kan schelen, maar kan je bijvoorbeeld ook voor hetzelfde geld een luxer verblijf boeken. En op deze manier je vakantie uitzoeken is alvast een groot deel van de voorpret!
- Vliegtickets boeken wij meestal via skyscanner en we zorgen er altijd voor dat we in private modus de website bekijken. Als je dat niet doet, worden er cookies geplaatst waardoor de website weet dat je op zoek bent naar een ticket. De prijzen kunnen daardoor stijgen. Raar maar waar. Het is ook altijd handig om de prijzen op verschillende dagen te bekijken, want soms wisselt de prijs per dag. Over het algemeen schijnt het goedkoper te zijn om langer van te voren te boeken, maar soms zijn er tijdens een specifieke periode ook ticket deals. Zo hebben wij weleens een ticket gekocht tijdens de KLM werelddealweken en tijdens de TUI ticket sale. Let bij skyscanner altijd wel even op de beoordelingsscore van de aanbieders die worden getoond. Ik kwam een paar keer op een groot prijsverschil uit tussen de goedkoopste en de op één na goedkoopste aanbieder. De reviews maakten duidelijk waarom er zo’n prijsverschil was en we hebben hier uiteraard niet geboekt.
- Voor autohuur kan je jezelf ook veel geld besparen door prijsvergelijkingswebsites te bezoeken. Ik heb zelfs weleens een enorm verschil in prijs gemerkt tussen dezelfde website op mijn laptop en op mijn mobiel. Om een of andere reden was de prijs op de mobiel bijna de helft goedkoper! Voor onze roadtrip in Amerika was autohuur vrij duur, omdat we de auto in een andere staat inleverden dan we ophaalden. Daarom hebben we besloten om het eerste gedeelte met de trein te reizen. Dit was goedkoper en ook nog eens hartstikke leuk en verbazingwekkend luxe!
- Wij hebben onze auto deze keer geboekt via sunnycars. Dat was iets duurder dan via andere websites, maar het voordeel is dat je een hogere dekking hebt als er wel een ongeval gebeurt. De standaard dekking in Amerika is in vergelijking met Europa aan de lage kant. En als je weleens in Amerika bent geweest, dan heb je vast alle borden langs de kant van de weg wel gezien van advocaten die miljoenen voor jou kunnen claimen als je slachtoffer van een ongeluk bent. Amerika heeft echt een 'sue' cultuur en die hogere dekking heb je in het geval van een ongeluk dus echt nodig.
- Zodra we weten hoeveel de vliegtickets en autohuur kosten, bekijken we in hoeverre we de hotels of appartementen al van tevoren boeken. Maar of we dit nou van tevoren, of op de bestemming zelf boeken, we zoeken ook hiervoor altijd naar goede deals. Onze ervaring is dat verschillende websites altijd verschillende prijzen hebben. Onze favoriete websites om te boeken zijn trivago, ebookers, expedia, hotels.com, airbnb, booking, hoteltonight, secretescapes en hotwire (mystery hotels). Zo hebben wij in Amerika via hotwire twee heel luxe verblijven geboekt in Washington die anders veel meer geld hadden gekost.
- Voor veel van de websites kan je door even te zoeken op internet vaak ook een kortingscode vinden, waardoor je verblijf nog goedkoper wordt. Als je wil zien welke datum het gunstigste is om te verblijven, kan je via google goed de prijswijzigingen zien voor verschillende data.
Dagbudget
Wij houden onze vakanties dus betaalbaar door prijzen te vergelijken en zoveel mogelijk gebruik te maken van deals en kortingen. Het tweede punt is dat zodra we weten hoeveel alles kost dat we van tevoren willen boeken, we kijken hoeveel we in totaal bereid zijn uit te geven en wat dan een realistische dagbudget is. Een dagbudget kan voor iedereen weer anders zijn. Sommige mensen zullen meer willen uitgeven dan wij en andere mensen weer minder. Er is geen goed of fout. Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te reizen. Het gaat erom dat je iets kiest dat past bij een vakantie waar jij van geniet. Zorgeloos op vakantie gaan en ook geld overhouden voor je andere doelen. Als wij onze bestedingen helemaal niet bij zouden houden, dan zouden we in New York in een paar dagen waarschijnlijk ons hele reisbudget opmaken ;).
Tijdens onze vakantie weten we dus aan de hand van ons dagbudget wat we ongeveer kunnen uitgeven. De ene dag is het iets meer en de andere dag iets minder, maar per saldo proberen we rond dit dagbudget uit te komen of hieronder. We houden dit bij door onze uitgaven te noteren in een notitie op onze telefoon. Daardoor ben je hier nauwelijks tijd aan kwijt. In die notitie houden we ook het saldo bij van wat we teveel of ‘te weinig’ hebben uitgegeven. Aan het eind van de dag tellen we het saldo van die dag hierbij op.
Zo kunnen wij dus financieel zorgeloos op vakantie en veel reizen maken! En mocht het toch een beetje te hard gaan met je dagbudget? Dan kan je altijd op internet zoeken wat gratis te doen is op de plek waar je verblijft. Zo hebben wij in New York bijvoorbeeld de Brooklyn en Williamsburg Bridge gezien, de openbare bibliotheek, Grand Central Station, St. Patrick's Cathedral, Central Park, de High Line en nog veel meer :).
Heb jij nog andere goede tips? Laat het weten in de comments!