Dollars
Lisette de Jong
03/24/2019
2 min
0

Hoe word je financieel onafhankelijk?

03/24/2019
2 min
0

De term "financieel onafhankelijk" hoor je steeds vaker. Maar wat betekent dit eigenlijk? In deze blog leg ik dit uit en laat ik zien hoe je dit kan bereiken.

Stoppen met werken

Financieel onafhankelijk zijn, betekent dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Je haalt op dat moment genoeg inkomen uit je bezittingen: je "passieve" inkomen. Vanaf het moment dat je passieve inkomen hoger is dan je uitgaven, ben je financieel onafhankelijk. Of je ook daadwerkelijk wil stoppen met werken is helemaal je eigen keuze. Het gaat erom dat jij je leven kan leven op de manier die jij wilt. Voor veel mensen is het een enorme vrijheid als het niet meer nodig is om te werken. Maar bijna iedereen denkt dat dit alleen haalbaar is voor mensen die al rijk zijn of voor mensen met een supergoed salaris. Er zijn maar weinig mensen die weten dat dit ook haalbaar is als je een normaal salaris verdient. Maar dat is juist waar financiële onafhankelijkheid om draait. 

Noord-Amerika

De financiële onafhankelijkheidsbeweging is naar Europa overgewaaid vanuit Noord-Amerika. Daar is dit bekend geworden onder de afkorting FIRE. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Een van de meest bekende bloggers over dit onderwerp is de Canadees Mr. Money Mustache. Hij was op zijn dertigste al financieel onafhankelijk en heeft hier veel blogs over geschreven. Inmiddels is dit fenomeen ook steeds bekender aan het worden in Europa. Met name de oplopende pensioenleeftijd zorgt ervoor dat mensen het heft in eigen hand willen nemen. 

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

De methode om financieel onafhankelijk te worden is simpel. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je, na al je uitgaven betaald te hebben, een deel van je inkomen overhoudt. Het is dus belangrijk om je uitgaven waar mogelijk te beperken. Het bedrag dat je overhoudt, kan je vervolgens gaan investeren in bezittingen die een passief inkomen opleveren. 


"Often, the more money you make the more money you spend; that’s why more money doesn’t make you rich – assets make you rich." Robert Kiyosaki


Investeringen voor een passief inkomen

Vervolgens ga je het bedrag dat je overhoudt investeren. Het doel van deze investeringen is dat dit een passief inkomen gaat opleveren. De meest populaire investering is beleggen. Daarbij bouw je door dividend en waardestijging een passief inkomen op. Een andere mogelijkheid is investeren in vastgoed, zodat je door de verhuur hiervoor een passief inkomen kan ontvangen. Je hebt dan wel al een groot bedrag nodig om te investeren. Veel mensen beginnen daarom eerst met beleggen en zetten dit later om in vastgoed. 

Hoeveel passief inkomen heb je nodig?

Welk bedrag je uiteindelijk nodig hebt om echt onafhankelijk te zijn, kan je als volgt berekenen. Eerst bereken je jouw totale jaarlijkse uitgaven. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de factor 25. Stel dat je uitgaven € 30.000 per jaar zijn, dan heb je dus € 750.000 nodig om financieel onafhankelijk te zijn. Op dat moment kan je elk jaar 4% van je investeringen als inkomen gebruiken.

Reacties