drukke zebra
Lisette de Jong
03/31/2019
1 min
0

De grootste fout die je kan maken met je financiën

03/31/2019
1 min
0

Het is de voornaamste reden dat mensen in de financiële problemen komen: boven je stand leven zonder dat je het doorhebt. En vooral bij het aangaan van verplichtingen voor de lange termijn kan dit voor problemen zorgen, zoals de aankoop van een te duur huis. 

Hypotheek

Een hoge hypotheek afsluiten wordt, ondanks de kredietcrisis, nog steeds aangemoedigd. Veel mensen denken dat het in het belang van de bank is om een goede inschatting te maken van wat je kan lenen. Als de bank aangeeft wat je maximaal kan lenen, dan ga je ervan uit dat dit een bedrag is dat je op de lange termijn kan betalen. Maar als je uitrekent wat je betaalt aan rente tijdens de looptijd van de lening, dan weet je wat de drijfveer van een bank is. En dat is niet jouw belang, maar zoveel mogelijk rente ontvangen.

Vrijheid inleveren

Een hoge hypotheek zorgt voor hoge maandlasten. Als je veel geld uitgeeft aan een huis leg je jezelf dus enorm vast. Je bent dan een groot deel van de maand aan het werk om je hypotheek te kunnen betalen en je levert dus vrijheid in. Je hebt minder ruimte voor vrije tijd, reizen en genieten. Een hoge hypotheek kan daarnaast voor grote problemen zorgen. Zo zijn er mensen die hun baan verliezen en vervolgens noodgedwongen het huis moeten verkopen. Dit kan grote schulden tot gevolg hebben waar je jarenlang last van hebt.

Vuistregel

Maar hoe weet je dan wanneer een hypotheek te hoog is? Dat is eigenlijk heel makkelijk. Er is een simpele vuistregel die je kan hanteren, die ervoor zorgt dat je een huis koopt dat in verhouding is tot je inkomen. De vuistregel is dat je niet meer dan 30 procent van je nettoinkomen aan je woonlasten uitgeeft. Je woonlasten zijn alle lasten die je betaalt voor je huis. Het gaat dus om de hypotheek of huur, maar ook om een eventuele VVE-bijdrage en gemeentebelastingen. Kosten voor gas, water en elektra kan je hierbuiten laten.

Als je ervoor zorgt dat je die vuistregel gebruikt bij de aanschaf van een woning, dan weet je zeker dat je zorgeloos kan wonen. En als je een fijn en betaalbaar huis hebt, houd je genoeg geld over om te kunnen genieten van het leven en ondertussen vermogen op te bouwen.


Reacties