schulden
Lisette de Jong
03/24/2019
2 min
0

Schulden: zo kom je hier snel vanaf!

03/24/2019
2 min
0

Toen ik aan het eind van mijn studie een studieschuld had van € 35.000 dacht ik dat ik hier nooit vanaf zou komen. Zo zijn er heel veel Nederlanders die schulden hebben. Hoe vervelend dat voelt, weet ik dus ook. Maar inmiddels ben ik zover dat ik deze schuld helemaal afgelost heb. Hoe jij dit ook voor elkaar krijgt? Door een supermakkelijke methode waarmee je sneller van je schulden afkomt.

Goede en slechte schulden

Misschien heb je weleens gehoord dat er onderscheid gemaakt wordt tussen "goede" en "slechte" schulden. Met goede schulden wordt bedoeld dat je deze gemaakt hebt om een investering te kunnen doen in je toekomst, zoals de aankoop van een huis of een studieschuld. Slechte schulden zijn schulden die je afsluit om consumentengoederen te kopen, zoals creditcardschulden of een lening voor een auto. De rente op slechte schulden is vaak hoger.

Ik ben zelf van mening dat er niet zoiets bestaat als goede schulden. Want ook bij goede schulden ben je een verplichting aangegaan en moet je een behoorlijk bedrag aan rente betalen bovenop het geleende bedrag. Mijn "goede" schuld voelde voor mij daarom helemaal niet zo goed. De rente op mijn studieschuld was wel bijna 1000 euro in een jaar tijd! Het vervelende gevoel van het hebben van schulden en de hoge rentelasten die je hierover moet betalen zorgden ervoor dat ik het heel belangrijk vond om mijn schuld sneller af te lossen.

Schuldenvrij

Ik ben nu al meerdere jaren schuldenvrij, afgezien van mijn hypotheek. Ik kan je vertellen dat het heel fijn voelt om van mijn schuld af te zijn! Dit scheelt maandelijks bovendien veel geld. Daarom wil ik je graag de manier laten zien waardoor jij ook van je schulden afkomt.

Methode

De methode om sneller van je schulden af te komen, werkt als volgt:

  • Zorg eerst dat je een buffer van minimaal 2.000 euro hebt. Daardoor heb je geld voor noodgevallen achter de hand, zoals wanneer je auto of de wasmachine stuk gaat.
  • Betaal maandelijks het afgesproken (minimale) aflossingsbedrag voor al je schulden. 
  • Reserveer 25% van je nettosalaris voor het extra aflossen van je schulden. Je moet uiteraard wel eerst berekenen of je dan nog voldoende geld overhoudt voor je vaste lasten, boodschappen en vervoer.
  • Gebruik deze 25% elke maand om extra op je schuld af te lossen. Als je meerdere schulden hebt doe je dit op de volgende manier: 

Je maakt eerst een lijst met al je schulden. Vervolgens moet je gaan kijken welke schuld je als eerste gaat aflossen. Het wordt aangeraden om je schulden af te lossen in de volgorde van klein naar groot. Je begint in dat geval dus eerst met het extra aflossen op de kleinste schuld. Je wijkt hier alleen vanaf als je anders in de problemen komt, zoals bij een hypotheekachterstand. Je lost dus eerst op de kleinste schuld het minimale aflossingsbedrag af plus 25% van je nettosalaris. Door te beginnen met de kleinste schuld, boek je het snelste resultaat! Dit werkt supermotiverend en dat is heel belangrijk omdat je op die manier het aflossen vol gaat houden.

  • Zodra je de eerste schuld hebt afgelost, start je met het aflossen van de volgende schuld. Dit doe je door het minimale aflossingsbedrag voor die schuld maandelijks te betalen, de 25% van je nettosalaris hiervoor te gebruiken EN het minimale aflossingsbedrag dat je voor de eerste schuld betaalde nu te gebruiken voor het extra aflossen op deze schuld. Zo ga je net zo lang door tot je al je schulden afgelost hebt. Door deze methode te gebruiken, zal je zien dat je snel resultaat boekt en dat het aflossen steeds sneller gaat.
  • Ga elke keer dat je een schuld hebt afgelost dit succes vieren. Hoe je dat wil doen mag je zelf bepalen, of dat nou een etentje of iets anders is, maar financiële successen moet je vieren!
Reacties