Lisette
Lisette de Jong
08/02/2022
6 min
0

HELP! Hoe leer ik mijn kind(eren) op de beste manier met geld omgaan?

08/02/2022
6 min
0

Op de eerste plaats, geen paniek. Het lijkt soms wel alsof kinderen een bepaalde stressantenne uit hebben staan, waardoor ze binnen de kortste keren doorhebben wanneer een ouder stress ervaart. Probeer daarentegen juist rust uit te stralen. Rust geeft namelijk een vertrouwd en overtuigend gevoel waardoor kinderen meer openstaan voor wat je ze te vertellen hebt. En je daardoor jouw aanpak over hoe je het beste met geld om kan gaan beter kan overbrengen. Nu hoor ik je al denken: maar wat is dan die juiste aanpak? 🤔

Ga rustig zitten, pak een lekkere kop koffie of thee en dan leg ik je dit hieronder graag uit! 👇🏻

1. Hou niet vast aan de manier die jou vroeger is aangeleerd (tenzij je overtuigd bent van deze manier!)

In de praktijk leer je vrijwel nergens hoe je het beste met je geld kunt omgaan. En ik kan het weten, want ik heb accountancy gestudeerd aan de universiteit en zelfs daar leer je dat niet. De enige plek die voorspelt hoe jij met je geld omgaat, is je "vroegere thuis". Net als met al het andere, leren kinderen vooral van het voorbeeld dat jij ze als ouder geeft in de praktijk.

En denk er maar eens over na, welke lessen heb jij vroeger meegekregen? Denk hier voor jezelf even 5 minuten over na en noteer dit voor jezelf. Voor mij zijn dit in ieder geval:

  • Rood staan en lenen is ok.
  • Je inkomsten maak je elke maand op.
  • Er is geen goed gevulde spaarrekening voor noodsituaties.
  • De enige goede investering is een huis.
  • Beleggen is slecht en gevaarlijk.
  • Vermogen opbouwen is alleen weggelegd voor mensen die heel veel geld verdienen of een erfenis ontvangen.

Het gevolg hiervan was voor mij een enorme studieschuld met bijbehorende stress. Ik gaf mijn inkomen altijd volledig uit en had geen goede buffer achter de hand. Als ik spaarde, dan was dat voor een specifiek doel en was het geld daarna weer op. Mijn toekomst zag eruit zoals van vele anderen: werken tot mijn 70ste in de hoop dat er dan nog een pensioen is. En uitkijken naar de weekenden. Wel kocht ik in mijn eentje een huis.

Als je deze oefening uitvoert, merk je dat je onbewust veel financiële lessen van je ouders hebt meegekregen. En dit uit zich in de manier waarop jij met je geld omgaat. Maar is dit wel de juiste manier?

Er zijn maar heel weinig mensen die weten wat de slimste manier is om met geld om te gaan. Terwijl het doorgeven van verkeerde financiële lessen aan je kinderen een enorm negatieve impact heeft op hun leven. Deze negatieve spiraal kan zelfs van generatie op generatie worden doorgegeven als je dit patroon niet doorbreekt.

Zoals ik al zei leer je nergens hoe je het beste met je geld kan omgaan. Terwijl er een methode is die iedereen kan toepassen en waarmee je het maximale uit je geld haalt. Daarbij automatiseer je jouw financiën zodat je altijd inzicht hebt, meer geld overhoudt, nu lekker kan genieten van het leven en tegelijkertijd ook vermogen opbouwt. Zodat je altijd een financieel zorgeloos leven leidt en er meer mogelijkheden voor je open gaan. Deze methode kost je slechts 5 minuten per maand.

Het kan dus zo zijn dat je – tegen beter weten in – je kind(eren) een manier aanleert die verbeterd kan worden. Ga kritisch bij jezelf na of je staat achter je huidige aanpak. Doe je dit? TOP! Wil je leren hoe je het beste met je geld kan omgaan zodat je dit voorbeeld aan je kinderen kan doorgeven? Volg dan mijn gratis driedelige videotraining waarin ik je deze methode leer. Zodat zij hun mooiste toekomst tegemoet kunnen gaan ❤️.

De belangrijkste les is dus dat je moet zorgen dat jij zelf het beste voorbeeld bent voor jouw kinderen. Want boven al het andere is dit bepalend voor de relatie die jouw kind later met geld heeft. In het vervolg van deze blog heb ik nog een aantal praktische tips voor je, die je helpen om je kind zo goed mogelijk te leren omgaan met geld.

2. Begin op tijd met het geven van zakgeld

De meeste ouders denken dat zakgeld geven de beste manier is om kinderen met geld te leren omgaan. Maar zoals ik al heb benadrukt, jouw relatie met geld is voor 90% bepalend voor de relatie van jouw kind met geld later. Ik ben absoluut een voorstander van het geven van zakgeld, zolang je maar beseft dat dit een beperktere invloed heeft.

Een goede leeftijd om te starten met zakgeld is 6 jaar. Mocht je het idee hebben dat jouw kind hier al eerder aan toe is, dan is dat natuurlijk ook prima! Het belangrijkste signaal om te starten is dat ze de verschillende munten uit elkaar kunnen houden.

Aan wat voor bedragen moet je dan denken? In de leeftijd 6-11 jaar kan je als richtlijn een bedrag aanhouden tussen de €1,00 en €3,00 per week. Geef het geld altijd contant. Dit maakt het zichtbaar en zo leren kinderen het concept geld beter te begrijpen. Bespreek ook waar het geld aan uitgegeven mag worden. En bedenk op voorhand of je geleidelijk aan het zakgeld wil verhogen. Heb je meerdere kinderen? Bedenk dan of je het zakgeld wil verhogen per leeftijd of dat je alle kinderen hetzelfde geeft.

Relatief gezien gaat het dus om lage bedragen, maar ongeacht het lage bedrag maakt het kinderen er wel attent op om al vroeg te leren sparen. Als zij graag iets willen kopen, moeten ze wachten totdat dat bedrag bij elkaar gespaard is. Daarbij geldt ook dat er natuurlijk geen geld uitgegeven kan worden dat er niet is, wat kinderen op latere leeftijd ook zal ontmoedigen om geld te gaan lenen (mits je deze boodschap als ouder zelf ook uitstraalt).

Wil je het sparen leuker maken? Ga met enige regelmaat het geld dan samen tellen; zo weet je kind hoeveel geld er is gespaard, hoe lang er nog gespaard moet worden voor die o-zo-leuke aankoop en oefen je tegelijkertijd wat rekenwerk! Kortom: een fijn gezinsmomentje met een stukje educatie!

3. Leg uit waar het geld vandaan komt

Duurt het nog even voordat je kind het geld bij elkaar heeft gespaard voor die leuke aankoop? En krijg je de vraag hoe het kan dat jij als ouder dit wel meteen kan kopen? Probeer dan op een rustige, maar vooral positieve manier uit te leggen wat de balans is tussen werken en geld. Probeer bij dit gesprek te voorkomen dat je kind de indruk krijgt dat werken uitsluitend dient om geld te verdienen. Probeer daarentegen juist duidelijk te maken dat je op school veel verschillende dingen leert en dat er op een later moment een keuze volgt voor een mooi beroep. Zo ontstaat er een beeld dat werken leuke kanten heeft en dat je er tegelijkertijd ook nog een mooi bedrag aan kan overhouden!

4. Geef geen geld bij wanneer het op is

Geeft jouw kind het zakgeld vrijwel direct uit? En wordt er dan op een later moment nog gevraagd om een extraatje? Probeer hier als ouder zo min mogelijk op in te gaan, zodat je kind leert om de juiste keuzes te maken met een vast budget. Probeer ook om het zakgeld van de daaropvolgende week niet eerder te geven om alsnog die aankoop te kunnen doen. In de praktijk werkt het helaas ook niet zo. Het merendeel van de mensen moet ook tot het eind van de maand wachten op hun salaris. Dit is dus een heel belangrijk leermoment! Het voelt misschien hard en ik begrijp dat het lastig kan zijn, maar je helpt je kind juist door niet toe te geven.

5. JIJ bent het voorbeeld voor je kind

Zoals bij punt 1 al eerder aangegeven; wat je leert over geld, is voornamelijk meegegeven vanuit thuis. Probeer daarom het juiste voorbeeld voor je kind te zijn. Zorg dat je de juiste financiële kennis hebt en praat thuis ook samen over geld. Vertel over de keuzes die je maandelijks maakt en de prioriteiten die je voor jezelf stelt om goede keuzes te kunnen maken. Is je kind al wat ouder en los je een keer extra af op de hypotheek? Betrek je kind hier dan bij en leg op een leuke manier uit waarom je dit doet. Maak er een feestmomentje van! Door dit soort voorbeelden regelmatig te bespreken, zullen jouw lessen blijven hangen en worden ze later ook in de praktijk toegepast.

ZO! Die lekkere kop koffie of thee zal inmiddels wel op zijn… 😁 Hopelijk hebben bovenstaande tips je meer inzicht gegeven in hoe je je kind(eren) kan leren om op een slimme manier met geld om te gaan. Zodat er een positieve relatie met geld ontstaat met het bijbehorende financieel zorgeloze leven.

Daarnaast heb ik door al het enthousiasme over mijn vorige GRATIS training in mei besloten om in oktober opnieuw een GRATIS training te verzorgen! Dus wil jij graag leren hoe je het maximale uit je geld kunt halen zodat je je grootste doelen en dromen kunt realiseren? Schrijf je dan zeker in!


Tot snel.

Veel liefs,

Lisette

Reacties