Euros
Lisette de Jong
03/21/2023
7 min
0

7 signalen om beleggingsfraude te herkennen

03/21/2023
7 min
0

De kans is groot dat jij iemand kent, of zelfs bent, die dit ook is overkomen…

 Maar slachtoffers praten er vaak niet over vanwege schaamte.



Je hebt de advertenties vast wel eens voorbij zien komen.

 Je kan je geld voor je laten beleggen in vakantiehuizen, aandelen, grondstoffen, Bitcoin of andere cryptocurrencies. Of in NFT’s. Met daarbij zeer mooie rendementen in het verschiet.



Maar in veel gevallen is er sprake van beleggingsfraude.
 Dit is inmiddels de meest voorkomende financiële criminaliteit in Nederland.

Door de lage rente en hoge inflatie gaan veel mensen op zoek naar manieren om extra geld te verdienen.

En daar maken oplichters dankbaar gebruik van.

 Veel mensen verliezen al hun spaargeld of hun volledig opgebouwde pensioen.



Met name als je weinig of geen kennis van beleggen hebt, loop je het risico om je geld in rook te zien opgaan omdat je valt voor de mooie beloftes.


Het meest recente voorbeeld?

Een bericht in het AD dat Eva Jinek in één van haar live uitzendingen heeft gezegd dat zij dankzij Artificial Intelligence enorm veel geld verdient met beleggen. Eva beweerde zelfs dat ze live in de uitzending kon laten zien dat ze in een week van 250 euro een bedrag van 7.000 euro kon maken.



Banken waren boos dat zij dit geheim deelde en klaagden haar daarom aan.



Heel veel mensen geloven wat er in dit artikel staat. Ik kreeg het onder andere doorgestuurd van een deelneemster aan mijn Masterclass. En toen zei ik direct: dit ziet eruit als een scam. 

Even later begon mijn moeder erover dat Eva dit in de uitzending had gezegd. Toen begon ik zelfs even aan mezelf te twijfelen.

 

Het bericht leek heel echt.



Maar, dit heeft nooit in het AD gestaan. En Eva heeft dit nooit gezegd.

 Het is een nepbericht: de website van het AD is nagemaakt.



Ik krijg heel vaak vragen van deelnemers over specifieke investeringsmogelijkheden en of dit interessant kan zijn. In nagenoeg alle gevallen gaat het om beleggingsfraude.

 Daarom deel ik in deze blog zeven waarschuwingssignalen, zodat je deze vorm van fraude sneller kan herkennen.

 

Eerst nog even iets over hoe beleggingsfraude in zijn werk gaat.

Meestal gaat het om een piramidespel of een Ponzi fraude. Misschien heb je weleens van deze termen gehoord, maar er zijn weinig mensen die weten wat dit precies inhoudt.



Bij zowel een piramidespel als Ponzi fraude denk je dat je geld geïnvesteerd wordt in een bepaalde beleggingscategorie, bijvoorbeeld in cryptomunten. Maar in werkelijkheid wordt jouw geld helemaal niet geïnvesteerd, maar gebruikt om andere beleggers uit te betalen. Die beleggers denken vervolgens dat dit geld het rendement is uit de belegging en daardoor gaan zij meer geld investeren. Dit gaat door tot de fraude wordt ontdekt of er niet genoeg geld meer is van nieuwe investeerders.



Bij deze vormen van beleggingsfraude is het dus heel belangrijk dat er telkens nieuwe investeerders bijkomen. Dat geld is namelijk nodig om een deel van de beleggers uit te betalen, zodat zij denken dat er daadwerkelijk rendement wordt behaald.



Het verschil tussen Ponzi fraude en een piramidespel is dat bij een Ponzi fraude de aanbieder van de zogenaamde belegging voor nieuwe deelnemers zorgt. Bij een piramidespel dragen de deelnemende beleggers nieuwe deelnemers aan. Daarom zie je bij een piramidespel dat je een beloning krijgt voor het aanmelden van nieuwe mensen.



Naast de verschillende vormen van beleggingsfraude komt het ook voor dat het geld dat je denkt te investeren, door de fraudeurs rechtstreeks gebruikt wordt voor een luxe levensstijl. Of het wordt gebruikt om te gokken op de beurs. Ook hierbij wordt het geld dus niet geïnvesteerd zoals beloofd.



Uiteindelijk zie je bij al deze vormen van beleggingsfraude je inleg vaak volledig verdampen.


Zeven signalen waaraan je beleggingsfraude kan herkennen:


1. Er worden zeer hoge, en/of gegarandeerde, rendementen beloofd.

Het allerbelangrijkste signaal is dat er onrealistische rendementen worden beloofd. Maar als je geen verstand hebt van beleggen, hoe weet je dan wanneer een rendement onrealistisch is?

In de afgelopen 100 jaar hebben, van alle beleggingscategorieën, aandelen het beste rendement behaald. De S&P 500 is de meest bekende beursindex en bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Deze beursindex heeft een gemiddeld rendement van 10% per jaar behaald over de hele geschiedenis.

Oftewel, als het beloofde rendement boven de 10% per jaar uitkomt, wees dan op je hoede.

In het voorbeeld van Eva Jinek ging het om een rendement van 2800%. En niet op jaarbasis, maar in één week tijd. We willen dan zo graag dat dit waar is, dat we onze ratio uitschakelen.

Ook komt het voor dat er een gegarandeerd rendement beloofd wordt. Bijvoorbeeld een vast rendement van 2% per maand. Maar het is onmogelijk om rendementen te garanderen, en al helemaal in tijden van lage rentes. Je hebt altijd te maken met marktomstandigheden die niet te voorspellen zijn en er zijn dus altijd risico’s.

2. Je ontvangt een beloning als je andere mensen aanmeldt.

Het tweede meest belangrijke waarschuwingssignaal is dat je een beloning ontvangt als je andere mensen aanmeldt. Dit is een typisch kenmerk van een piramidespel.

Dit maakt de gevolgen van deze beleggingsfraude extra dramatisch…

Want je start met investeren. En in het begin vind je het spannend. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar je wilde altijd al een keer gaan beleggen. En dan zie je dat het werkt. Je hebt daadwerkelijk geld verdiend. In het systeem staat dat je een heel mooi rendement hebt behaald.

Soms krijg je ook iets uitbetaald. Wat weer een trigger is om nog meer geld in te leggen.

Je raakt zo enorm enthousiast en haalt je familie, vrienden en kennissen over om hier ook in te investeren. Daar krijg je bovendien ook nog eens een mooie beloning voor.

Maar uiteindelijk worden de zogenaamde rendementen niet uitbetaald en is al je geld weg. Ook je vrienden en familie zijn hun investering volledig kwijt. Omdat jij dit aan ze aangeraden hebt.

Anna (niet haar echte naam), een deelneemster aan mijn Masterclass, werd in het verleden ook slachtoffer van beleggingsfraude. Ze heeft daardoor veel geld verloren. Maar dat vond ze nog niet eens het ergste. Want wat ze nog veel verschrikkelijker vond is dat haar vrienden en familie door haar tip grote bedragen zijn kwijtgeraakt.

Terwijl zij dit natuurlijk alleen maar deelde uit enthousiasme en met goede bedoelingen.

Het kan dus ook zijn dat iemand, of je die nu wel of niet goed kent, jou benadert met een fantastische investeringsmogelijkheid. Realiseer je dan dat diegene waarschijnlijk een beloning krijgt op het moment dat jij je aanmeldt. En dat de kans heel groot is dat het om beleggingsfraude gaat. Overigens weet degene die jou benadert dit meestal ook niet.

3. Je wordt gebeld.

Je zoekt wat informatie op over beleggen, je laat je gegevens ergens achter en vervolgens wordt je gebeld. Met een fantastisch positief verhaal wordt je overgehaald om je geld te gaan investeren want het is echt een unieke kans.

Als je een telefoontje ontvangt waarin je overgehaald wordt om te gaan beleggen, moeten de alarmsignalen afgaan. Want dit is een gebruikelijke aanpak van beleggingsfraudeurs.

4. Je leert ‘het team’ kennen.

Wat ik regelmatig te horen krijg als ik tegen iemand zeg dat het er sterk op lijkt dat het om beleggingsfraude gaat, is dat dit niet zo is. Want diegene heeft het team ontmoet.

Oplichters gaan heel slim te werk. Ze weten dat je eerder geneigd zal zijn om te investeren als je de mensen van ‘het team' leert kennen. Om je vertrouwen te winnen worden er digitale of fysieke bijeenkomsten georganiseerd waar je de mensen achter de organisatie ontmoet.

5. Je moet je inkopen.

Een ander signaal dat erop wijst dat het om beleggingsfraude gaat, is dat je je moet inkopen. Soms lijkt het niet eens om een belegging te gaan.

Een recent voorbeeld is het klikken op advertenties, van bijvoorbeeld TikTok of Instagram. Daar zou je dan veel geld mee kunnen verdienen. Of er worden andere makkelijke werkzaamheden in het vooruitzicht gesteld.

Maar… dan moet je jezelf wel eerst inkopen. Hoe groter het bedrag, hoe meer je kan verdienen.

Het is natuurlijk onzin dat je eerst moet betalen om werkzaamheden te verrichten, als dit zulke lucratieve werkzaamheden zouden zijn. Een paar tientjes voor administratiekosten is verklaarbaar, maar je ziet dat het hierbij om hogere bedragen gaat.

De startbedragen die ingelegd moeten worden, gebruiken de oplichters om anderen die al werkzaamheden verricht hebben iets uit te betalen. Zodat zij denken dat het echt werkt en ze vervolgens nog hogere bedragen gaan inleggen.

6. Het bericht is nep.

Je kan beleggingsfraude ook herkennen aan nepberichten. Zoals in het voorbeeld van Eva Jinek. Maar je kent vast ook de reclames van andere BN-ers waarin investeringen worden gepromoot.

Er worden hiervoor nagemaakte websites gebruikt van kranten of nieuwswebsites. Je kan dit herkennen aan de link van de website die gebruikt wordt. Dat is niet de officiële link, maar iets dat er vaak totaal niet op lijkt. Ook kan je proberen naar andere delen van de website te gaan. De rest van de website doet het vaak niet.

7. Er wordt gewaarschuwd voor de aanbieder.

Zoek de aanbieder altijd even op via Google. Samen met het woord scam, oplichting of fraude. Het kan zijn dat je dan waarschuwingen vindt van de Nederlandse toezichthouder AFM of van buitenlandse toezichthouders.

Of je komt terecht bij (review)websites die waarschuwen voor de praktijken van deze aanbieder.

Het komt ook voor dat fraudeurs net weer een nieuw bedrijf hebben gestart. Het is dus geen garantie dat je er iets over kan vinden.

Mijn belangrijkste tips:

Investeer eerst in kennis voordat je gaat beleggen. Of je dit nu via mij doet of via iemand anders. Je herkent beleggingsfraude dan sneller. Maar ook is bewezen dat negentig procent van de particuliere beleggers een negatief rendement behaalt. Start dus niet met investeren voordat je de juiste kennis hebt opgedaan. Zodat je goed geïnformeerd zelfstandig beleggingskeuzes kan maken. Anders kan je net zo goed gaan gokken in het casino.
 

Investeer alleen geld via een aanbieder met een AFM-vergunning. Op de website van de AFM vind je een register waarin je alle vergunninghouders kan vinden.


Heb je na het lezen van deze blog het idee dat je op dit moment slachtoffer bent van beleggingsfraude? Schaam je niet. Het overkomt echt heel veel mensen.
Oplichters gaan zeer geraffineerd te werk.



Via deze link van slachtofferhulp vind je welke stappen je het beste kan ondernemen als je denkt dat je te maken hebt met beleggingsfraude:

https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/beleggingsfraude/.




Reacties