Wall Street
Lisette de Jong
04/13/2019
3 min
0

Beginnen met beleggen: zes valkuilen

04/13/2019
3 min
0

Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om te beginnen met beleggen. Waar begin je, wat koop je en wanneer koop je? Je kan jezelf een hoop tijd (en geld) besparen door in ieder geval niet in de volgende zes valkuilen te trappen.

Niet beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen kan nogal overwhelming zijn, maar dat zou geen reden moeten zijn om niet te beginnen. Het is bij beleggen namelijk heel belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. De reden hiervoor is compound interest.


"Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn't, pays it." Albert Einstein


Compound interest is het effect dat je rendement over je rendement ontvangt. In de eerste jaren dat je belegt merk je hier nog niet zoveel van, maar hoe langer je belegt hoe sneller je geld gaat groeien. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. Als je minder jaren hebt om te beleggen kan het zelfs zo zijn dat je het dubbele inlegt, maar een veel lager eindbedrag bereikt. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk jaren te beleggen zodat je optimaal gebruik maakt van compound interest. Dus: hoe eerder je begint, hoe beter.

Niet weten wat je doet

Om goed te kunnen beleggen zonder teveel risico te nemen, is het belangrijk om over de juiste kennis te beschikken. Het is redelijk makkelijk als je eenmaal weet wat je moet doen, maar het is wel belangrijk om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden, risico’s en welke keuzes je het beste kan maken. Ik heb me hier zelf jaren in verdiept voordat ik wist hoe je een goed rendement kan behalen terwijl je de risico's zoveel mogelijk verkleint. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je teveel risico gaat nemen. Je bent dan meer aan het gokken dan investeren. Warren Buffet adviseert bovendien om alleen te beleggen in datgene waarvan je begrijpt wat het is en wat het inhoudt.

Denken dat jij de beste aandelen kiest

Toen ik begon met beleggen, kocht ik superveel boeken om me hier in te verdiepen (vooral van Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffet). Ik dacht als ik maar genoeg lees en studeer over beleggen, word ik vanzelf een soort Warren Buffet. Maar hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik erachter kwam dat het zo goed als onmogelijk is om de "markt" te verslaan. Met de markt wordt een grote groep van aandelen bedoeld waarin je in één keer investeert. Warren Buffet heeft zelfs een keer een weddenschap uitgeschreven waarbij hij professionele beleggers uitdaagde om over een langere periode beter te presteren dan de markt. Bijna niemand durfde dit aan en de enige persoon die dit wel durfde heeft de weddenschap ruimschoots verloren. En dat terwijl professionele beleggers wel hoge tarieven rekenen voor hun diensten. Zelfs als je hier jaren voor studeert, is de kans dus heel klein dat dit gaat lukken. In plaats daarvan kan je er beter voor kiezen om geen individuele aandelen te selecteren maar om de markt te volgen.

De markt proberen te timen

Net zoals het vrijwel onmogelijk is om de beste aandelen te selecteren, is het ook onmogelijk om de markt te timen. Continu zijn er nieuwsberichten over wat er gaat gebeuren. "Er komt een crisis aan!" "De huizenmarkt gaat instorten!" Maar niemand kan in de toekomst kijken en voorspellen wat er gaat gebeuren. Dus ook al hoor je veel voorspellingen, neem deze met een korreltje zout. Het grootste gedeelte van het rendement dat je behaalt, is afhankelijk van een aantal dagen in het jaar waarop een hoog rendement wordt behaald. Als je op die dagen niet in de markt zit, dan daalt je rendement al enorm. Je kan er dus beter voor kiezen om in de markt te stappen en dit vol te houden, wat de ontwikkelingen ook zijn.

Luisteren naar adviezen van anderen

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die denken te weten waar jij het beste in kan beleggen. Welk aandeel enorm zal gaan stijgen, dat je het beste in bitcoin of een andere cryptocurrency kan beleggen, of wat voor advies dan ook. Het laatste dat je wil doen is je beleggingskeuzes maken op basis van adviezen van mensen in je omgeving. Het is belangrijk dat je zelf de juiste kennis hebt en zo je eigen plan kan trekken. Verzamel dus informatie en maak op basis daarvan je eigen keuzes.

Je laten leiden door emoties

Als je gaat beleggen, is het heel belangrijk om rationele keuzes te maken. Maar mensen zijn geen rationele wezens en laten hun keuzes vaak beïnvloeden door emoties. Bij beleggen zie je dit terug doordat mensen bijvoorbeeld aandelen kopen als de markt gestegen is en aandelen verkopen als de markt gedaald is. Dit betekent dat je aandelen koopt als ze duur zijn en verkoopt als ze goedkoop zijn. En dat is nu precies wat je niet moet doen. Slimme beleggers kopen juist op het moment dat de koersen laag zijn en verkopen op het moment dat ze hoog staan. Dat klinkt makkelijk, maar je zal zien dat dit in de praktijk door emoties nog niet zo makkelijk uit te voeren is. Zelfs de grootste beleggers ter aarde vinden dit niet makkelijk. Je kan je daarom het beste verdiepen in een goede strategie waar je aan vasthoudt, zowel in goede als slechte tijden.

Wil je meer weten over beleggen? Hier vertel ik je er meer over.

Reacties