Lisette de Jong
05/20/2024
2 min
0

Meer geld verdienen in loondienst als introvert?

05/20/2024
2 min
0

Heb je dat ook wel eens gehad? Dat je collega's en manager pas door hadden hoeveel je voor het bedrijf betekent nadat je al weg was? Grote kans dat jij net als ik introvert bent.

De meeste introverten houden het bescheiden op het werk en zijn er niet zo van om openlijk te praten over hun prestaties. Het zijn vaak rustige en hardwerkende collega's. Je schreeuwt het niet van de daken dat je veel werk hebt verzet in een korte tijd. Toch zou jij ook wel eens beloond willen worden voor je harde werken.

Om goed een functioneringsgesprek in te gaan en sterker te kunnen onderhandelen kan ik je de volgende tips geven:

1. Doe je research

Heb je collega's in dezelfde functie, vraag aan hen wat zij verdienen. Houd in je achterhoofd dat het aantal jaren ervaring ook mee telt. 

Doe je eigen marktonderzoek door het salaris te vergelijken via websites zoals Loonwijzer of Glassdoor. En solliciteer eens bij andere bedrijven om concreet te zien wat ze je kunnen aanbieden. Zelfs als je eigenlijk niet weg wilt gaan bij je huidige werkgever is het goed om eens elders te peilen. Op deze manier heb je de meest realistische inschatting van wat er mogelijk is voor jou. Dit kan je op zijn beurt ook meenemen in je gesprek met je huidige werkgever.

2. Weet wat je waard bent

Wees bewust van jouw sterkste punten die ervoor zorgen dat jij je werk goed uitvoert. Bedenk concrete voorbeelden van momenten waarop jij een bijdrage hebt geleverd aan het bedrijf.

Ben jij bijvoorbeeld heel flexibel en kan jij vaak invallen voor een collega? Of kan jij goed werken onder tijdsdruk waardoor jouw projecten altijd op tijd af zijn? Gebruik voorbeelden om aan te duiden waarom jij belangrijk bent voor de organisatie. Denk na hoe jij op zowel korte als lange termijn een bijdrage levert aan de organisatie.

3. Wees proactief

Ga na wat de behoeften zijn van het bedrijf. Is er behoefte aan een bepaalde expertise en zou je daar iets in kunnen betekenen? 

Heb je zelf bepaalde doelstellingen? Wil je doorgroeien of wil je een opleiding volgen? Dit kan je het beste een aantal maanden voor je functioneringsgesprek aankaarten bij je leidinggevende, zodat je tijdens je functioneringsgesprek kan laten zien welke groei je hebt doorgemaakt.

4. Communicatie

Wees positief gedurende het gesprek. Benoem geen namen en blijf bij jezelf. Je zit er immers niet om aan te tonen waarom een andere collega het niet verdient.

Oefen het gesprek eens met je partner of een vriend. Komt je boodschap duidelijk over? Hoe reageer je bij tegenargumenten?

Door goed voorbereid naar je gesprek te gaan zal je op een meer zelfverzekerde manier kunnen communiceren en beter weer kunnen geven wat jouw waarde is. Doordat je op een prettige en positieve manier met elkaar het gesprek aan gaat vergroot je daarnaast je kansen op jouw gewenste resultaat.

Heb jij ook tips of ervaringen die je zou willen delen met mede introverten? Laat hieronder een reactie achter.


Reacties